“Söyle ulan adın ne?”
“Adını söyle lan!”
Karşı tarafta tık yok.
Bırakın ifadesini almayı, adını bile öğrenemediler.
Onunla birlikte yakalanan arkadaşlarından öğrendiler. Adı Mehmet Bedri Gültekin’di!
12 Mart askeri darbesinden sonra Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi (TİİKP) saflarında yer almıştı. 4 Mart 1972 günü Urfa’nın Siverek ilçesinde gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. TİİKP davasında mahkemede yaptığı savunma ve konuşmalardan dolayı hakkında toplam 70 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
Gültekin, Kahramanmaraş merkezli büyük deprem felaketinden sonra bölgeye giderek halkın acılarına ortak olmuştu.
Türkiye sosyalist hareketinin önemli isimlerinden, Sosyalist Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı Mehmet Bedri Gültekin böyle biriydi işte.
DEV-GENÇ üyesiydi
Yazar, gazeteci, ekonomist, siyasetçi. 1953, Tunceli / Gömemiş köyü doğumlu. Orta halli bir köylü ailesinin on çocuğundan dördüncüsü. İlkokulu köyünde, ortaokul ile liseyi Tunceli’de okuyup bitirdi (1970). Aynı yıl girdiği Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Devrimci Gençlik Dernekleri Federasyonu (Dev-Genç) bünyesindeki ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübüne üye oldu. 12 Mart (1971) askeri darbesinden sonra, askeri güce karşı örgütlü mücadele etmek gerektiği düşüncesiyle Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi saflarında yer aldı. 4 Mart 1992’de Urfa / Siverek’te gözaltına alındı, tutuklandı ve yargılanarak 15 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Diyarbakır ile Mamak askeri tutukevlerinde toplam iki buçuk yıl hapis yattıktan son 1974 Af Yasası’yla serbest kaldı.
Mehmet Bedri’yi kaç yıldır tanıyorum? 40 yılı geçmiş. 1974’te “Aydınlık” dergisinin yayınlanmasından sonra uzun yıllar birlikte çalıştık.
2000’e Doğru
Daha sonra 1989 yılında 2000’e Doğru dergisinin Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı olarak Diyarbakır bürosunu açtı ve iki yılı aşkın bu bölgede çalıştı.
Çok sayıdaki makale ve inceleme yazıları “Aydınlık”, “Bora”, “Türkiye Gerçeği”, “Varlık”, “Saçak”, “2000’e Doğru”, “Yüzyıl”, “Teori”, “Öğretmen Dünyası”, “Papirüs” gazete ve dergilerinde yayımlandı. 12 kitabı bulunuyor.
Gültekin Sosyalist Parti’nin Temmuz 1991’de yapılan 2. Kongresi’nde Merkez Komitesi ve Başkanlık Kurulu üyeliğine seçildi. Parti’nin Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Aynı yıl yapılan Milletvekili Genel Seçimlerinde Parti’nin Tunceli Milletvekili adayı oldu.
Sosyalist Parti 1992 yılında Kürt meselesinde savunduğu çözüm önerilerinden dolayı Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.
Gültekin bu karardan sonra İşçi Partisi’nin kuruluşunda görev aldı. İşçi Partisi’nde de Merkez Komitesi ve Başkanlık Kurulu üyesi oldu ve Genel Başkan yardımcılığı görevini yürüttü.1994 yılında yapılan 3. Genel Kongreden sonra Parti’nin genel sekreterlik görevini üstlendi.
Gültekin’in Genel Sekreteri olduğu İşçi Partisi 24 Eylül 1998 günü Parti’nin toplam 540 örgütü aynı saatte 15 binden fazla güvenlik görevlisi seferber edilerek basıldı. PKK ile ilgili bazı belgeler gerekçe gösterilerek yapılan baskın sonucunda Parti Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Genel Sekreter Mehmet Bedri Gültekin gözaltına alındı. Gültekin bu davada iki ay tutuklu kaldı. Yargılama sonunda PKK ile ilgili olduğu iddia edilen belgelerin sahte olduğu ve İşçi Partisi’ne komplo kurulduğu kanıtlandı, Perinçek ve Gültekin beraat ettiler.
Ergenekon Tertibine Karşı
2008 Mart’ında Türk Ordusu’nu ve yurtsever devrimcileri hedef alan Ergenekon tertibinin sahneye konmasıyla İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Genel Sekreter Nusret Senem ile Aydınlık ve Ulusal Kanal yöneticileri tutuklandı. Gültekin, Partinin Genel Başkan Vekilliği görevini üstlendi. Aynı tertip kapsamında tutuklandığı 2011 Ağustosuna kadar Ergenekon tertibine karşı verilen mücadeleye önderlik etti.
Mehmet Bedri, perşembe günü memleketi Tunceli’nin Gömemiş köyünde sonsuzluğa uğurlanacak. Güle güle kardeşim.
Hikmet Çiçek, 15 Şubat 2023